DOLAR 35,6878 0.13%
EURO 37,4911 0.7%
ALTIN 3.178,670,76
Ankara

KAPALI

Afet bölgeleri ikinci felaketin eşiğinde: Salgın hastalık kapıda
  • 9.Köy
  • Gündem
  • Afet bölgeleri ikinci felaketin eşiğinde: Salgın hastalık kapıda

Afet bölgeleri ikinci felaketin eşiğinde: Salgın hastalık kapıda

Afet bölgesi salgın tehlikesi ile karşı karşıya. Halk sağlığı uzmanları, Türk Tabipler Birliği, bölgedeki sağlık görevlileri yüksek sesle uyarıyor. Çok acil temiz su, yeterli sayıda tuvalet konteyneri taşınmalı ve temizlik seferberliği başlatılmalı.

ABONE OL
17 Şubat 2023 13:34
Afet bölgeleri ikinci felaketin eşiğinde: Salgın hastalık kapıda
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Afet bölgesi salgın tehlikesi ile karşı karşıya. Halk sağlığı uzmanları, Türk Tabipler Birliği, bölgedeki sağlık görevlileri yüksek sesle uyarıyor. Çok acil temiz su, yeterli sayıda tuvalet konteyneri taşınmalı ve temizlik seferberliği başlatılmalı. 9. Köy haber merkezinin ulaştığı doktorlar depremzedelerin konakladığı çadır kentlerde su, banyo ve temiz tuvaletin olmadığını, bu haliyle bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkma ve yaygınlaşma riskinin çok yüksek olduğunu belirtti.

 

Bulaşıcı hastalık riski yüksek

 

Depremin ardından sokaklarda biriken çöpler, temiz suya erişimde yaşanan sıkıntı ve hijyen şartlarının sağlanamaması en büyük problemler arasında yer alıyor. Afet bölgesinde bulaşıcı hastalıkların yayılma nedenlerine dikkat çeken TTB Halk Sağlığı Kolu Başkanı Dr. Gamze Varol ve TTB Halk Sağlığı Kolu Yürütme Kurulu üyesi Dr. Ahmet Soysal, “Aradan bir haftayı aşkın süre geçmesine rağmen temiz su, gıda, barınma, gibi temel gereksinimlerin karşılanmaması hijyen ve sanitasyon eksikliğine, barınma sorunlarına, riskli ve dezavantajlı gruplar başta olmak üzere sahada temel sağlık hizmetlerinin verilmesinin koşullarının yerine getirilemeyişine ve sonuçta hayati tehlikesi de olan bulaşıcı hastalık görülme riskinde ciddi artışa yol açabilecektir.” dedi.

 

Koleradan uyuza kadar her hastalık görülebilir

 

Travmalar, yaralanmalar, crush sendromu, böbrek yetmezliği, ekstremite ezilmeleri ilk günlerde en çok ortaya çıkan sağlık sorunları olduğunu belirten Varol, ishalden koleraya, uyuza, bitlenmeye kadar birçok tehlikenin ihtimal dahilinde olduğunu belirtti.  Halk Sağlığı Kolu Yürütme Kurulu Üyesi Dr. Soysal tehlikeye şu sözlerle dikkat çekti:

“Mevsim koşullarına göre üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları görülür. Fakat üçüncü günden sonra bölgedeki su sisteminin kullanılamaması, tuvalet ve banyo sorununun çözülememesi, atıkların kaldırılamaması, sağlıklı gıda zincirinin kurulamaması gibi nedenlerle ishalli hastalıklar, tifo, kolera, viral hepatit, paraziter hastalıklar gibi bulaşıcı hastalıklarla, atıklarda üreyen kemiriciler ve başıboş hayvanlara bağlı şüpheli ısırık ve kuduz tehdidi olabilir. Ayrıca banyo yetersizliği sonucu bitlenme ve uyuz vakaları görülebilir.”

 

Temel neden çevresel tehditlerin yönetilememesi

 

Deprem bölgesinde ortaya çıkabilecek salgın hastalıkların en büyük nedeninin çevresel tehditlerin yönetilememesi olduğunu belirten Varol ve Soysal, tehdidi ortadan kaldırmak için  “Afet bölgesine ilk günden itibaren seyyar tuvaletlerin sağlanması, içme suyu sistemlerinin onarılarak devreye alınması, su klorlamasının dikkatle yapılması, evsel atıkların düzenli toplanması; şayet bu yapılamıyorsa 2 x 2 x 1,5 boyutlarında açılacak çukurlara gömülmesi ve üzerine günlük olarak toprak atılması uygundur. Ayrıca üçüncü günden itibaren afet bölgelerinde mutlaka seyyar duşların da hizmete sokulması gereklidir.”

 

En önemli ihtiyaç seyyar tuvaletler

 

Depremde evi yıkılan, sokakta kalan depremzedeler için en büyük sıkıntılardan biri tuvalet ihtiyacının giderilmemesi nedeniyle şehrin sokaklarının kokmaya başladığı belirtildi. Tuvalet ihtiyacını açık alanlarda karşılamak zorunda kalan vatandaşlar için en iyi çözümün sahra tuvaletleri olduğunu belirten Türk Tabipler Birliği yetkilileri, “Yeterli değil ama çok önemli. Seyyar tuvaletler su depoları ve atık depoları olan tuvaletler olup kullanım sıklığına bağlı olarak lojistik olarak desteklenmelidir. Su depoları sürekli doldurulmalı ve atık depoları da boşaltılmalıdır. Kanalizasyona bağlanabilen seyyar tuvalet tipi de vardır. Ancak bu tipler iş gücü istediğinden ilk günler için pratik değildir” sözleriyle ideal çözümü önerdiler.

 

Bulaşıcı hastalık riski azaltılabilir

 

Depremden sonraki 4. gün ile 4 hafta arasının bulaşıcı hastalık açısından riskli dönemler olduğunu belirten halk sağlığı uzmanı Dr. Gamze Varol ve Dr. Ahmet Soysal ortak açıklamalarında bulaşıcı hastalık riskini azaltmak için bu saatten sonra yapılacakları şu şekilde sıraladılar:

“Etkilenen kişi sayısı ve özelliklerinin saptanarak kayıt altına alınması bu kişilerin gereksinim duyduğu sağlık hizmetlerinin ivedilikle sunulması, uygun geçici barınma ve beslenme koşullarının sağlanması, temel sağlık hizmetlerinin verilebileceği nitelikli birinci basamak sağlık birimlerinin kurulması, başta kızamık olmak üzere rutin bağışıklama hizmetlerine başlanması, temiz ve güvenli su sağlanması, atıklar, çöpler, tuvaletler, hayvan ölülerinin uygun şekilde toplanması ve zararsız hale getirilmesi ile ilgili çevreye yönelik koruyucu sağlık hizmetlerini gerçekleştirebilmek için ilgili kurumlar ile işbirliği içinde çalışılması, maske ve dezenfektan sağlanması gerekmektedir.”

HABER : Haber: Elif Solmaz

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
Tüm Yorumlar (1)


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.