Adana'da depremlerde ağır hasar alan 30 PTT binası boşaltıldı, yerine sadece iki konteyner konuldu. PTT'deki işlemlerini yürütmek için bu iki konteyner önünde uzun kuyruklar oluşturan vatandaşlar, soruna acil çözüm bulunmasını istiyor.
Kahramanmaraş depremlerinin ardından, Adana’da 30’a yakın PTT binası depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle boşaltıldı. Binaların yıkım belirsizliği sürerken vatandaşlar hizmet alması için kentin merkezine konulan iki konteynerlerin önündeki uzun kuyruklarda, saatlerce beklemek zorunda kalıyorlar.
Hasan Aksungur
İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Hasan Aksungur 9. Köy’e yaptığı açıklamada, kentteki PTT binaların çoğunun eski yapılar olduğunu ve bu binaların yıkımına başlanması gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:
“Adana’da şu an 2 bin 944 tane ağır hasarlı bina var. 4 bin 752 tane de orta hasarlı bina var. Bu binaların durumları belirsiz. Güçlendirme ve performans analizi için bir süre verilmişti. Bu süreyi çıkardıkları yeni bir genelgeyle bir yıl daha uzattılar. Özel sektör binalarının yıkım ve tekrardan inşa süreci uzun sürebilir. Ama kamu binalarında böyle bir sistem yok, yeter ki niyetleri olsun. Yani bina güçlendirilmesi ya da yıkılması konusunda önlerinde hiçbir engel yok. Adana’da boşaltılan PTT binaların da çoğu eski yapı, bu binaların yıkımına çok daha önce başlamaları gerekiyordu. Bu binaların yıkım belirsizliği vatandaşları mağdur ediyor.”
PTT binalarının hasar raporları ortada yok
Adana bulunan çoğu PTT binasının hasar raporu hakkında detaylı bir açıklama yapılmadığını da vurgulayan Aksungur, “Özellikle Adana’da çok ciddi hizmet yoğunluğuna sahip olan PTT Çarşı Şubesi 5 ay önce boşaltıldı. Binanın yıkım süreciyle ilgili hiçbir bilgi paylaşımı olmadı. Adana’nın özellikli bir binaya sahip olan bu PTT şubesi her gün yüzlerce insana hizmet veriyordu. Şimdi bu binanın yerine getirilen konteynerler vatandaşı mağdur ediyor. Ayrıca boşaltılan bu PTT binasının etrafında güvenlik önlemlerinin de alınmadığını görüyoruz. Binanın etrafında hala seyyar satıcılar çalışıyor. Yüksek katlı bir bina. Şerit çekmeyle, yaklaşmayın yazısıyla bu iş çözülmez. Bina kendiliğinden yıkılacak olursa zaten şerit çekmek gibi önlemler bir işe yaramaz” diye konuştu.
“Deprem sonrasında da devlet sınıfta kaldı…”
Depremin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen hala yıkımına başlamayan binlerce kamu binasının olduğunu da dile getiren Aksungur, “Yıkım için boşaltılan binaların belirsizliği vatandaşı da mağdur ediyor. Bu binaların yıkım süreçleri sürerken vatandaşın daha sağlıklı bir ortamda hizmet alması sağlanmak zorunda. Konteyner yerine sağlam bir bina kiralanabilirdi. Çünkü yıkım sürecinin nasıl ilerleyeceği hala belli değil. Devlet deprem sonrasında sınıfta kaldı. Çünkü depremin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen biz hala yıkımı konuşuyoruz” dedi.
“Devletten aldığım elektrik indirimi sadece postahanelerde geçerli…”
Adana’nın merkezindeki 5 Ocak meydanına konulan konteynerin önünde sıra bekleyen Ayfer Altın da, PTT’de işlem yapabilmek için uzun kuyruklarda beklemek zorunda olan vatandaşlardan biri. Altın, “Bir saattir bir fatura ödemek için sıra bekliyorum. Hava çok soğuk ama beklemek zorundayım. Devletten aldığım elektrik indirimi sadece postahanelerde geçerli. Başka bir yerde ödeyemem. Depremin üstünden bir yıl geçti ama biz hala bu konteynerlerde saatlerce sıra bekliyoruz” dedi.
PTT binaları boşaltılıp, işlemler konteynerlere taşınmadan önce de işlem yapmak için kuyruk beklediklerini söyleyen Altın, “Önceden de postahanede sıra da bekliyorduk ama fişimizi alıp oturuyorduk. Burada oturacak bir yer yok. Bu yağmurlu havada kuyrukta bekliyoruz. Buna artık bir çözüm bulmaları gerekiyor, koydukları bu konteynerler bizi mağdur ediyor. Her işlemimizi de halledemiyoruz. Sürekli farklı postahanelere yönlendiriyorlar fakat o postahanelerin çoğu da başka ilçelerde. Ben bir fatura ödemek için iki saatlik uzakta bir ilçeye nasıl gideyim. Ekonomik olarak iyi durumda değilim bu kadar yol parasını nasıl vereyim” dedi.
“Deprem bölgesinde sorunlar görmezden geliniyor…”
Deprem bölgesindeki sorunların görmezden gelindiğini ifade eden Murat Gök ise “5 ay öncesine kadar bu boşaltılan binalarda hizmet alıyorduk. Madem bu binalar riskliydi neden daha önce boşaltılmadı?” dedi.
Sabah erken saatte gelmesine rağmen, işlemini yapabilmek için bir saat sıra beklediğini belirten Gök, şöyle konuştu;
“İki tane konteyner koymakla iş çözülmez. Çünkü sadece PTT Çarşı Şubesi değil, bize yakın diğer PTT binalarını da riskli diye kapattılar. Biz bu soğukta bu kadar beklemek zorunda değiliz. Deprem bölgesindeki sorunları kimse dile getirmiyor çünkü insanlar korkuyor. Konuştuklarında başlarına ne geleceğini bilmiyorlar. Bu kuyrukta bekleyen bir sürü yaşlı insan da var. Boşaltılan PTT binalarının yıkımına başlanmadı. Yıkımı, inşaatı derken birkaç yılı bulacak. Ben Bağ-Kur ödemesini yapmak için sıra bekliyorum. Merkez de bir PTT ATM’si bile yok. Olsaydı insanlar orada işlemlerini yaparlardı ve bu kadar kuyruk da olmazdı.”
Adana’da “deprem yönetmeliğine uygun bina yok” iddiası
Deprem yönetmenliğine uygun bir bina bulunamadığı için, boşaltılan PTT binaları için kiralama yapılamadığını söyleyen Fatma Uzun da, “Bizi kimse muhatap almıyor. Memurlara durumu sorduğumuzda, ‘Bir yer kiralanacak ancak Adana’da 2018’de çıkarılan deprem yönetmenliğine uygun bir bina yok’ diyorlar. Bu tarihten beri Adana’da binlerce bina yapıldı. Şu an karşımıza çıkan tek şey belirsizlik. 50 yaşındayım. Faturamı ödemek için bir saatten fazla sıra bekliyorum. Yazın sıcakta sırada bekledik. Şimdi de yağmurda sıra bekliyoruz” dedi.
“Tüm günüm bu kuyrukta geçiyor…”
Depremde evinin yıkıldığını belirten Kader Akyüz ise yaşadıklarını şu sözlerle ifade etti:
“Depremde evimi kaybettim. Sosyal yardımlaşmadan aldığım destekle geçimimi sağlamaya çalışıyorum. Ben bu desteği alabilmek için her ay burada saatlerce bekliyorum. Depremin üzerinden bir yıl geçti ama biz hala mağdur durumdayız. Önümüze sürekli engeller çıkıyor. Ben bir saatlik yoldan geliyorum. Çünkü yakınımızdaki postaneler de boşaltıldı. Şimdi burada sıra bekliyorum ve tüm günüm bu şekilde geçiyor. Hava soğuk, oturacak yer yok. Ne zamana kadar bu şekilde yaşayacağız? Boşaltılan PTT binalarında da daha yıkım olmadı. En azından yeni bir bina tahsis edilebilirdi.”
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.