Konumu, semti ve fiyatı uygun ilanlar vererek ilgi çeken dolandırıcıların yeni metodu, evi göstermek için aynı anda onlarca kişiden kapora toplamak.
Ev kiraları ve konut fiyatlarında yaşanan yükseliş nedeniyle dolandırıcıların yeni hedefi internetten “uygun” kiralık ev arayanlar oldu. Aylık kira bedelini piyasanın altında tutarak hayali ev ilanları veren dolandırıcılar, kapora alıp ortadan kayboluyor.
Emlakçılara yetki belgesi koşulu getiren düzenlemenin hayata geçmesine rağmen internet sitelerinde “yetkisiz” şekilde ilan veren dolandırıcılar hala aktif.
En çok da iş değişikliği, şehir değişikliği nedeniyle acil ev arayanlar kapora çetelerinin hedefi oldu. Dolandırıcılar tarafından mağdur edilenler hikayelerini 9. Köy’e anlattı.
Evi göstermek için kapora istedi sonra engelledi
İstanbul’da hem çalışıp hem de Marmara Üniversitesi’nde öğrenci olan Aylin Kaçar, iki üç aydır ev aradığını ancak hem masrafsız hem de uygun bir daire bulamadığını söyledi. Annesinin kendisine online bir platformdan link atmasıyla hikayesinin başladığını belirten Kaçar şöyle dedi:
“Annemin bana gönderdiği ilandaki evin konumu, toplu taşımaya yakınlığı ve içinin yeni olması nedeniyle ev hakkında bilgi almak için adamı aradım. Evin videosunu attı ve beğendiğimi, ev gerçekten böyleyse tutmak istediğimi ne zaman görebileceğimi sordum. Kendisinin Ankara’da olduğunu ve bana sabah 8 gibi kesin gösterebileceğini söyledi. Garanti olsun diye aile büyüklerimle de konuştu ve ilanı kaldırmasını istedik. O zaman kapora atın ben de Ankara’dan kalkıp İstanbul’a geleceğim diyerek bin lira istedi biz de gönderdik ve sabah görüşmek üzere anlaştık.”
O anlaşma Aylin Kaçar’ın planladığı gibi gitmedi. Ertesi gün kendisine ulaşmaya çalıştığında telefonlarına yanıt alamayan Kaçar, aynı adamın kendilerini bir kez daha dolandırmayı denediğini de şu sözlere aktardı:
”Sabah baktım kendisi yazmadı, yolda olduğunu düşündük ama aynı zamanda dolandırıldık mı diye de düşünüyoruz. 9 gibi tekrar iletişime geçmeye çalışıyorum aksilik varsa ilerleyen zamana plan yapalım diye. 12’de yazdı, ufak bir kaza geçirdim akşama geleceğim dedi. Arabanın 7 bin lira masrafı çıktı, babanızdan 500 TL daha isteyeceğim deyince, anladık ki bir dolandırıcı ile karşı karşıyayız.”
Olmayan evi gösterdiler
Çalışmak için İstanbul’a gelen ve ev arayışında olan Ahmet Kılıç da internette bir siteye yüklenen kiralık ev fotoğraflarını çok beğendiğini, kaçırmamak için de hemen istenen 3 bin lirayı yolladığını söyledi. Kılıç o kötü tecrübesini şöyle anlattı:
“Evi görmek için kaporayı ödedikten sonra kendisine ulaşamamaya başladım. Numaramı engellemişti. Arkadaşlarımdan farklı numaralardan aradığımızda yine aynı şekilde evi görmek için önden kapora ödenmesi gerektiğini söyledi. Böylelikle dolandırıldığımı anladım. Sitede gösterilen adrese gidip baktığımda ise ilandaki resimlerle aynı olmadığını fark ettim. Resimler sahteymiş.”
Hayalleri suya düşüren maketten evler
Satılık ev alma hayali ile yatırım yapan, peşinat veren ama maketten öteye geçemeyenler de var.
Özel bir firmanın 1200 daireli site inşaatına projeden giren Mehmet Berk Güven müteahhit ortakların anlaşamadığını, döviz krizi nedeniyle banka borçlarını ödeyemediklerini ve bu yüzden de inşaata 2019’dan beri çivi çakılmadığını söyledi. Her şey yolunda gitse 2020’de evi teslim almayı bekleyen Güven şöyle devam etti:
“Biz bunu maketten yani topraktan satın alıyoruz. Bu şekilde satın alınan dairelerde devletin verdiği bir teminat olmadığı için biz de mağdur oluyoruz. Müteahhit yaparsa, daireye sahibim; yapmazsa bir şey yapamıyorum. Arsa paylı tapum var ama o da işe yaramıyor. Arsa payı olduğu için ve bankalar da buraya ipotek koyduğundan, evi alamadığımız gibi bir de icra geliyor.”
HABER : Haber: Elif Solmaz – Kapak Fotoğrafı: pexels.com
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.