Merkez üssü Kahramanmaraş olan yıkıcı depremlerle birlikte, yardım faaliyetlerine duyulan ihtiyaçlar da arttı. Bölge halkının yaralarını sarabilmek için pek çok yardım kampanyası başlatıldı. Ancak bu süreçte yardım toplayan kuruluşların; doğru malzemeyi, doğru kişiye, doğru miktarda, doğru yere ve doğru zamanda ulaştırabilmesi gerekiyor. Uzmanlar, organizasyonsuz yapılan yardımların çok riskli olduğu ve yarardan çok zarar getirebileceği konusunda uyardı. İnsani Yardım Lojistiği Uzmanı Prof. Dr. Burcu Balçık ve Lojistik Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Tanyaş ile uzunca bir süre devam edecek olan afet yardımlarını ve ideal organizasyonu konuştuk. İşte 9. Köy Haber Merkezi’nin derlediği araştırmayla, 5 soruda afet sonrası ne yapmalı, nasıl yapmalı?
İnsani yardım lojistiği nedir?
İnsani yardım tedarik zincirini anlatan Prof. Dr. Burcu Balçık, “Kısaca, bir tedarik zincirinin amacı bir ürünü doğru zamanda, doğru kişilere, doğru miktarlarda, doğru şekilde ulaştırmak olarak tanımlanabilir. Yani insani yardım tedarik zincirleri de afetten etkilenen kişilere gerekli malzemeleri etkin şekilde ulaştırmayı planlar” dedi. Balçık, insani yardım lojistiği ile günlük ticari faaliyetlerini gerçekleştiren bir şirketin lojistik faaliyetleri arasında büyük farklar olduğunu da söyledi. Prof. Dr. Burcu Balçık
Yardım planlaması nasıl olmalı? Lojistik, yer-zaman-koşullara göre değişir mi?
Prof. Dr. Mehmet Tanyaş yardım planlamasını şöyle özetledi:
“İnsani yardım lojistiğinde önemli olan; doğru malzemeyi, doğru kişiye, doğru miktarda, doğru nitelikte, doğru zamanda ve doğru yerde ulaştırabilmektir. Lojistiğin yedi doğrultusunda olan Doğru Maliyet terimi özellikle afet anında uygulanan insani yardım lojistiğinde söz konusu değildir. İnsani Yardım Lojistiğinin; afet yönetiminin hazırlık, müdahale, iyileştirme ve yeniden kurma aşamaları ile paralellik göstererek uygulanması gerekmektedir.”Prof. Dr. Mehmet Tanyaş
Afetler nasıl sınıflandırılır ve farkları nelerdir?
Prof. Dr. Tanyaş, “Afetler klimatik, jeolojik, biyolojik, sosyal ve teknolojik afetler olarak sınıflandırılmaktadır. Farklı afet türleri farklı afet lojistiği çalışmaları gerektirecektir” diye konuştu. Afetlerin sınıflandırılması ile ilgili örnek veren Tanyaş, “Kimyasal, biyolojik radyasyon ve nükleer kaynaklı afetlere yönelik lojistik çalışmalar son derece uzmanlık gerektiren çalışmalardır. Bu kapsamda öncelikle personelin eğitimi, uygun teçhizat ve malzemelerin temini gerektirmektedir” dedi.
Afetlerden önce, o kötü güne hazır sayılmak için alınacak önlemler neler olabilir?
Afetlerden önce neler yapılmasını gerektiğini anlatan Prof. Dr. Tanyaş, önceden alınması gereken önemlerle ilgili şunları söyledi:
“Bölge ve bölge dışındaki insan gücü ve altyapı kaynaklarının etkin kullanılması, iletişim ve koordinasyonun sağlanması, gerçekleştirilecek faaliyetlere göre akredite edilmiş kuruluşların ve uzman lojistik takımlarının oluşturulması, lojistik sektöründen uzmanlıklarına göre destek alma yönetim sisteminin geliştirilmesi, lojistik takımlar arası koordinasyonun sağlanması gerekir.”
“Afetzedelerin tahliyesi başlı başına bir lojistik süreçtir” diyen Tanyaş, tahliye sürecinde yapılması gerekenleri şöyle anlattı: “Afetzedelerin nerelerde toplanacağı, afetzedelerden tahliye edileceği nokta konusunda tercihlerin alınması, tahliyede görev alacak personelin belirlenmesi, bu personelin tercihen başka illerden gelecek kişilerden olması, afetzedelerin nerelerde tahliye personeli ile buluşturulacağı, hangi illere hangi araçlarla afetzedelerin taşınacağı ve bu illerdeki geçici iskanların planlanması gerekmektedir.”
Gıda, giysi, barınma ve zorunlu ihtiyaçlar mı? Yoksa nakit yardım mı?
Yardım ve dayanışma ne kadar sürer? Kaç ay? Kaç yıl?
Prof. Dr. Burcu Balçık, uzun bir süre insani yardıma ihtiyaç duyulacağını hatırlatarak “Bu günlerde hissettiğimiz yardım etme ve dayanışma duygusunu uzun döneme taşıyabilmek, bölgedeki ihtiyaçları sahada çalışan kurumlar vasıtasıyla düzenli şekilde takip etmek ve desteği devam ettirmek çok önemli” dedi. İmkanı olanların nakdi yardım yapmasını öneren Balçık, “Onlarca tır yüzlerce kamyon kamyonet dolusu yardımın afet bölgesine girişi, oradan yardımların tasnif edilip düzenleneceği bir dağıtım merkezine ulaşarak bir ihtiyaç sahibine erişmesi kolay değil” ifadelerinde bulundu. Uzmanların ortak uyarısı, yardımların ihtiyaca göre yapılması. Altını çizerek, giysi, yiyeyecek ya da barınma ile ilgili yardımları yardım sahipleri ya da bölgedeki gönüllüler koordine edemeyeceği için bir süre sonra nakit yardımlara ağırlık verilmesi öneriliyor.
HABER : Haber: Esin Özdemir
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.